9 Eylül 2011 Cuma

Malezya yolculugu, bolum 2 - Batu Caves


Son yazimdan sonra, eksi tat uzun surdu degil mi? Ben yarin yazcam dedim mi, buna +2-3 gun dusunun:))

Malezya maceralarimiza devam edelim. Pazar sabahi baktik gec uyanmisiz, dedik ki Petronas Kuleleri icin sansimizi kaybettik, bari Kuala Lumpur sehrinin ikinci onemli yerini gorelim: Batu Caves (Batu Magaralari).
Batu Caves bir dagin icerisinde bulunan bir kac magaranin (ozellikle bir tanesinin devasa girisi var) daha sonra bir Hindu Tapinagina donusturulmesinden olusan bir mabet diyebiliriz. Hindistan disindaki en buyuk Hindu ibadet yeri ve tanrilari Murugan'a adanmis. Kuala Lumpur sehrinin kuzey batisinda yer aliyor. Otobusler var oraya giden (ama metro aginin aksine, otobusleri pek ic acici degil). Bunun haricinde  yine metro var ama biz otelden (kuzey dogu yonunde bulunuyor o da) oraya gitmek icin bu kadar ugrasmayalim dedik ve bir taksiye atladik. Yaklasik 25Ringit odedik (8dolar civari).
Ilk gordugumuz - ki gozden kacmasi mumkun degil- ve hatta sehrin bazi yerlerinden bile kendini gosterebilecek buyuklukte olan Murugan heykeli. Altin rengi (ama altin mi bilmiyoruz) ve 42,7 m yuksekligindeki bu heykel, dunyanin en uzun Murugan heykeli.


















Buyuklugunu daha iyi anlatan bir fotograf olacak bu galiba: 
Oldukca heybetli duruyor degil mi? 

Her neyse bu ilk asama  idi. Gelelim magaralara girme kismina. Magaranin girisi... 272 basamak (!) sonra bizi bekliyor olacak. Allah'tan hava biraz kapaliydi, yoksa su oruclu halimizle, bu sicakta gercekten cekilmezdi.

Basamaklarda yogun bir trafik vardi. Bir de ulkenin ikinci yogun etnik grubunun Hindistanlilar oldugunu soylememiz gerekir (1. Cinliler tahmin edeceginiz uzere). Dolayisiyla buyuk bir Hindu toplulugu var, ve onlar yuzlerinde beyaz bir seyler surerek bazi basamaklarda durup, dua ediyorlar.  Ki bu, bu dik basamaklardan cikmayi biraz zorlastiriyor ama basariyoruz yukariya ulasmaya:))
Bu iste en buyuk magaranin girisi. Magaranin yuksekligi 100m'yi buluyor. Uzunlugu da yine 100m, eni ise 30m. Bitiminde ise yine 200m derinliginde bir obruk vardi. 

Girer girmez bir kaya uzerine konulmus bir heykel karsiliyor bizi. Yalniz soyleyeyim simdiden, cogu heykel yakin gecmiste yerlestirilmis. Zaten magaranin tapinak olan kullanilmasi 1890'li yillara dayaniyor, yani oyle cooookk uzun bir gecmisi yok. Sanirim buraya havasini veren magaranin, yani doganin kendi guzelligi. O giristeki buyuk Murugan heykeli bile 2006 yilinda tamamlanmis. 

Girdigimizde de basamaklar bitmiyor. Kaya yapisina gore birkac basamak asagi, sonra yukari cikiliyor. Ilk girdigimiz alan, zaten en yuksek alani. Saginda solunda isiklandirilmis heykeller var yine. 

Iceride yine kucuk bir tapinak var. Orada toren yapiliyordu. Biz onlari rahatsiz etmeyelim diye cok yaklasmadik ama gordugum kadariyla, bir adam elinde buyuk bir kase ile kendisine yaklasanlara dua edip, kaseden aldigi beyaz bir seyi alinlarina suruyordu. Sanirim koruma ya da gunahlardan arinma ritueli (atmasyon da yapiyor olabilirim:))


Bahsettigim isiklandirilmis heykeller. Fotograf biraz karanlik cikti ama magara ici isiklandirma + heykellerin isiklandirmasi sonucu ancak boyle bir sey cikiyor ortaya. 

Cikiyoruz... Ve tabii basamaklardaki bir seyden bahsetmeyi unuttugumu fark ettim: maymunlar. Diger Budist ve Hindu tapinaklarinda da oldugu gibi burada da aylak gezen maymunlar var:) Yanlarindan caktirmadan geciyoruz, atlar matlar neme lazim :s 
Ama bu hayvanlari gormek hep komik gelmistir.. Sunlara bakin bir de bebisini almis kucagina:))


Uzaktan bir kez daha bakalim gitmeden once... 

Bu arada girisinin ucretsiz oldugunu da soyleyeyim son olarak.

Veeee burada bitirelim demi? ;) 

(Siradaki yolculuk Kus parki, bilginiz olsun. Dizilerde yaparlar yaaa, ilgiyi artirmak icin bir bolumun bitiminde diger bolumde neler olacagini kisaca gosterirler, eee benim neyim eksik??/ )

Hiç yorum yok: