31 Temmuz 2011 Pazar

Ve işte görkemli Borobudur!!!

Jogjakarta yolcuğumuzun devamında daha önce de söylediğim gibi Borobudur vardı. Borobudur bundan birkaç ay öncesinde kendi tapınağının güzelliği ile değil de, yakınında bulunan ve kendisine de zarar veren Merapi Volkanıyla anılmıştı.
Merapi'den yayılan kül bulutu Borobudur'u da kaplamış, ve onun ziyarete bir süre kapatılmasına neden olmuştu. Merapi'nin faaliyetlerinin azalması ve tapınağın temizlenmesi oldukça uzun sürdü, ama şükür, şu an bir şey yok.

Borobudur'a giden yolda, aylar önce yaşanmış ve yüzlerce kişinin ölümü ile yüzbinlerce kişinin yerinden olmasına neden olan bu felaketin hala izleri duruyor.
Bu fotoğraf ana yoldan çekildi.
Biraz daha yaklaşınca gördüğümüz manzara buydu.
İnsanoğlu her zarardan bir çıkar sağlamayı bilmiş. Volkanik faaliyetlerden geriye kalan küller ve taşlar evlere duvar, heykellere hammadde, dolayısıyla da halka gelir sağlıyor.


Yolumuza devam edelim ve güzelliklere dönelim.. Borobudur Jogjakarta'ya yaklaşık bir saat mesafede bulunuyor. Prambanan'ın aksine Hindu değil, Budist tapınağı. 9. yy'da inşaa edilmiş. Buda'ya adanmış bir tapınak, ancak günümüzde de halen hac yeri görevi görüyor. Gökyüzünden bakılınca aslında bir kare oluşturuyor. Her bir kenarı yaklaşık 113m. Toplam 4 ana katı var. Son katı ise, kendi içinde 3 kattan oluşuyor (oraya çıkmak yasak) ve burada 'stupa'lar (kubbemsi bir yapı). En üstteki 'stupa'nın içinde bir Buda var.
Son bir hatırlatma, Borobudur dünyanın en büyük Budist tapınağı ve UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'nde yer alıyor.

Bu arada girişte bizlere sarong veriyorlar (uzun bir şal) belimizden aşağısına balıyoruz, ve açıkta kalan bacaklarımızı örtüyor. Bu olmadan giremiyoruz içeri.

Haydi girelim artık ve görelim neymiş bu tapınağın özelliği...

Ana girişten görünen ilk hali bu . Gerçekten de büyük olduğunu şimdiden anlayabiliyoruz.
Bolca merdiven var, gördüğünüz gibi. Bu arada tapınağın taşları da yine volkanik taşlar.
Duvarların hepsinde rölyefler var. Çoğunluğu Buda'nın hayatını anlatıyor.

Katların hepsinin etrafını gezebiliyorsunuz, ve aynı merdivenden bir üst kata çıkıyorsunuz.
Hala arkamdan takip edenler var mı merak etmiştim;))
Bu da bizim Buda! (Oooofff çok kötü espriydi. Kendimden utandım ama şimdi ;S)
Toplamda kaç tane Buda vardı acaba?..  Galiba 500 küsür tane vardı ama emin değilim.
Vardır bu ellerin de bir hikmeti deyip ben de yaptım;)
Burası son kat. Arkada gördükleriniz 'stupa'lar. Birisinin kubbesi kaldırıldığı için, içerisindeki Buda görülüyor. bunun ilk inşaa esnasında mı böyle yapıldığı yoksa sonradan mı eklendiği bilinmiyor.
Biraz daha geriden bu stupaların büyüklüğünü daha iyi anlarsınız.
Bir ara etrafımız çocuklarla çevrildi. Jepara şehrinin bir okulundan geliyorlarmış. İngilizce ödevi olarak da öğretmenleri ellerine bir küçük soru-cevap kağıdı vermiş ve gördükleri yabancılarla konuşmalarını söylemiş. Bunlar küçük gruplar halinde dolaştıkları için, her defasında yakalandık ve tekrar tekrar aynı konuşmayı yaptık. Ama çok şekerlerdi. Tabii Asya'da var olan fotoğraf çılgınlığı onlarda da vardı. Bir günlüğüne "artiz" de olduk bee;))
Bir ara taktım kafayı bu aslanla fotoğraf çektireceğim diye. Ve başardım;) (etrafta çok sayıda insan olunca, fonda başka bir turist olmadan bir fotoğraf çekmek bazen imkansızlaşıyor)
O gün Buda naptıysa ben de yaptım. Eee manzara güzel olunca, arkamızı dönüverdik sizlere;)
Bitmek üzere turumuz, son fotoğraflar artık...
Aşağı indik nihayet...


Bu fotoğrafın üzerine tıklayıp büyütmenizi tavsiye ediyorum. Eşim cep telefonundan çekti. Cep telefonunda panoramik görüntü çekmeyi sağlayan bir uygulama var. Böylelikle 360 derecelik görüntüler veya çok büyük bir yapının tek fotoğrafta bir bütün olarak çekilmesini sağlıyor.
İşte bu fotoğrafta bir bütün olarak Borobudur tapınağını görebilirsiniz.

Dönüş yolu göründü bize, haydi hoşçakalın!!!!










Hiç yorum yok: